
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/cevresine-nefes-aldiriyor-6499812
(08.05.2021)
Hakan Atis
IC Çeşme Marina, deniz patlıcanları projesiyle The Green World Awards’dan ödülle dönmeyi hedefliyor
Doğu Akdeniz’in prestijli bağlama ve bakım merkezleri arasında yer alan IC Çeşme Marina, tekne sahiplerine sunduğu birinci sınıf hizmetlerin yanı sıra çevreye verdiği önemle beğeni topluyor.
Denizcilere 2010 yılında kapılarını açan IC Çeşme Marina, denizde 400, karada 100 tekneye ev sahipliği yapabiliyor. Tesis konumu ve imza attığı sosyal etkinlikler açısından ilçenin adeta nefes alma merkezi gibi. 1991’den bugüne kadar yılın büyük bölümünde Çeşme’de yaşıyorum. Bu nedenle yüzde 55’i İbrahim Çeçen Holding, yüzde 45’i Camper & Nicholsons’a ait IC Çeşme Marina’nın çevreye yönelik önemli çalışmalar yaptığını biliyorum. Örneğin, kurum yönetimi uzun süren incelemelerden sonra geçen ay Sıfır Atık Belgesi almayı başardı. Şu dönemde hazırladıkları kitapçıkla tekne sahiplerini ve kamuoyunu bilgilendirip farkındalık yaratmak için çalışıyorlar.
Ufukta ödül var
IC Çeşme Marina’da çevre için yapılanlar bunlarla sınırlı değil. Aklıma ilk gelenleri şöyle sıralayabilirim. Çekek sahalarında alt yıkama sularını filtreleyip tekrar kullanıma sunuyorlar. Midye, mercan ve kalamarlar için yapay resifler oluşturarak Çeşme’de deniz yaşamının sağlıklı sürmesine katkıda bulunuyorlar. Bu önemli projeyi İzmir İl Tarım Müdürlüğü, Çeşme Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştiriyorlar. Emeği geçenlerin hepsini kutluyorum. Önemsediğim bir başka çalışmaları daha var. Söz etmemek haksızlık olur. Bilimsel adı Holothuroidea olan, halk arasında deniz patlıcanı olarak bilinen canlı, su temizliği açısından doğal filtre sayılır. Bu nedenle Çeşme’de izinsiz ve kaçak avlanan deniz patlıcanları, ilgili kamu kurumlarının desteğiyle marinaya ulaştırılıyor. Bir başka deyişle orada yeniden denizle buluşturuluyor. Bu canlıların çöp niteliğindeki organizmaları yiyerek su temizliği yaptıklarını belirten IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, şu bilgiyi veriyor: “Bu projeyle haziran ayında The Green World Awards’dan ödülle dönmeyi hedefliyoruz. Şunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Hızlı ve düzensiz yapılaşma kıyılarımızdaki doğal güzelliklerin ve bunlara bağlı ekosistemin yok olmasına neden oluyor. Bu nedenle ivedi koruma alanları ve doğal parklar planlayıp hayata geçirilmelidir. Unutmayalım, gelecek ya yeşil olacak ya hiç olmayacak.”
IC Çeşme Marina, çevre duyarlılığı kadar insan sağlığı konusunda da özenli. Koronavirüsle ilgili tüm önlemler titizlikle uygulanıyor. Türkiye’nin denizcilik platformu Mavi Dünya’da 22 Mayıs Cumartesi günü yeniden buluşmak dileğiyle esen kalın.
Vizör:

Ege Atis’in Çeşme’de çektiği bu fotoğrafı görünce dört yıl önce yitirdiğimiz Metin Ersoy’un “Ah O Gemide Ben de Olsaydım” şarkısını anımsadım. Sahi, yaşadığımız şu sıkıntılı salgın günlerinde maviliklerde olmayı kim istemez ki? Sevgili oğlumun çektiği güzel kare eşliğinde,
”Denizciler için mavi günler yakındır” diyorum. Ha gayret, az kaldı.
Başarı:

Türkiye’nin önde gelen tersanelerinden Sanmar, filosuna 82.5 ton çekme kapasitesine sahip yeni bir römorkör ekledi. Kongberg US255 FP pervaneleri ve çeki vinciyle donatılan, 14 knot seyir hızına sahip, ABS klaslı ve eskort özelliği bulunan modern römorkör, şirketin Tuzla’daki kızaklarında inşa edildi. Emeği geçenleri kutluyorum. Uğurlu olsun.
Dünyadan:

Deniz sevdası yaş sınırı tanımıyor. 82 yaşındaki İsveçli Sven Yrvind, bu sevdaya alkışlanacak bir örnek. Garajında yaptığı 5.8 metrelik okyanus dağ bisikleti veya ilginç tasarımlı yelkenlisiyle Atlantik’te tek başına 3 bin 571 mil seyir gerçekleştirdi. Helal olsun.
Bir Cevap Yazın