Deniz ekonomisi dünyanın can simidi…

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/dunyanin-can-simidi-6654670

(05.12.2021)

Hakan Atis

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmanın hakkını verebiliyor muyuz ? Bu soruya gönül rahatlığıyla evet demek mümkün değil. Öte yandan deniz ekonomisinin geliştirilmesi için önemli projeler gerçekleştiren başarılı kurumlara da sahibiz. İzmir Kalkınma Ajansı bunların başında geliyor.

İZKA Mavi Büyüme Politikaları Birimi’nden aldığım bilgiye göre bu olgunun temelini kıyı turizmi, balıkçılık ve akuakültür, deniz taşımacılığı, limanlar, gemi inşa ve geri dönüşüm sektörleri oluşturuyor.

Mavi Dünya’da denizcilikle ilgili her konuya değiniyorum. Bu doğrultuda sektörün ekonomik boyutuna da sıkça yer veriyorum. Çünkü günümüzde küresel ölçekte 1.5 Trilyon Dolar’a ulaşan deniz ticaretinin 2030’da iki katına çıkması bekleniyor. Bu durum dünya genelinde yeni fırsatlar doğacağının müjdecisi. Hal böyle olunca Türkiye’nin mavi ekonomideki payının artırılmasına yönelik projeler hız kazanıyor. Bugün gelişmeleri doğru analiz eden başarılı bir kurumdan, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan söz edeceğim.

Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında kurulan İZKA, mavi ve yeşil büyüme yaklaşımıyla kent için bilgi üretmek, öncü ve örnek projeler gerçekleştirmek için çalışıyor. İzmir Kalkınma Ajansı’nın temel hedefi hızlı bir yükseliş sergileyen küresel deniz ticaretinden her alanda daha fazla pay alınmasını sağlayabilmek. Bir başka deyişle bu önemli kurum İzmir’de özlenen dinamizmi yaratmak için tüm gücüyle çalışıyor. Ege’nin incisinde doğrudan deniz ekonomisi alanında eğitim verecek bir üniversite kurulmasına yönelik tavsiyelerini de değerli buluyorum. Bu görüş sadece İzmir için değil, İstanbul, Trabzon, Samsun, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya ve Mersin için de son derece önemlidir. Buraya bir not düşeyim, ülkemizde denizcilik eğitimleri veren üniversiteler var elbette.

Yeni bir model…

Dr. Mehmet Yavuz

Ancak, İZKA yönetimi doğrudan mavi ekonomi konusunda araştırmalar yapacak, akademik üretimde bulunacak deniz endüstrilerinin ekonomi, finans ve teknoloji boyutlarına odaklanacak, sözün özü uzmanlığı bu alanlardan oluşacak farklı bir yükseköğrenim kurumunun hayata geçirilmesini öneriyor. İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz’da konunun önemini şu sözlerle vurguluyor: ‘’Her yıl dünya gayrisafi hasılasına yüzde 2.5 oranında katkıda bulunan ve doğrudan ilişkili sektörlerde 31 milyon istihdam yaratan deniz ekonomisi, ulusal ve bölgesel anlamda pek çok fırsatı barındıran bir alandır. Denizcilik sektöründe gelişen girişimcilik ekosistemi ve artan iş birlikleri ile ülkemizin deniz ekonomisi ve teknolojileri alanlarındaki potansiyelini ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi stratejik öneme sahip konulardır.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz Demo-Day Buluşma Günü etkinliğinde girişimciler, armatörler, liman temsilcileri, kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler bir araya geldi. Yenilikçi ürünler bazında iş birliği imkânları doğdu.’’ Mavi ekonominin Türkiye için son derece önemli olduğuna dikkat çeken deneyimli kamu yöneticisi şunların da altını çiziyor: ‘’İzmir Kalkınma Ajansı, mavi büyüme yaklaşımı benimseyerek denizi ve onunla ilgili konuları temel çalışma alanlarından biri olarak belirlemiştir. Mavi büyüme çerçevesinde yoğunlaştığımız diğer konu girişimciliktir. Bu yıl ilk kez uyguladığımız Blue Tech İzmir Programı, çevreye duyarlı denizcilik teknolojileri, sensör, otomasyon, takip teknolojileri, ileri imalat, güvenlik, denizden enerji üreten teknolojileri tersaneleri limanlar, marinalar ve lojistik gibi alanlarda ürünleri olan girişimcilere yönelik olarak hayata geçirildi.

Gelişimleri için kritik olan eğitim ve mentorluk programları aracılığıyla da ihtiyaç duydukları alanlarda kapasite artışı sağlandı.’’ Sözün özü, İzmir’de mavi ekonomi giderek canlanıyor. Katkı sağlayan bütün kurumları kutluyorum. Gelecek Pazar yeniden buluşmak dileğiyle pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun.

Üretim…

Fotoğraf: Andrea Del Mastro

Dünya çapında patentli ‘’ÖK HULL’’ güverte ve omurga tasarımına sahip RAFNAR, Türkiye’de de üretilmeye başlandı. Seyirde 20 kat azaltılmış çarpma ve aynı oranda azaltılmış zıplama etkisi sunan tekne denge ve stabilite üstünlüğüyle dikkat çekiyor. Sektörün önemli isimlerinden sevgili Melis Giraud’un çabalarıyla Türkiye’ye getirilen model hakkında bilgi edinmek isteyenler contact@aquamarineltd.net adreslerine başvurabilir. Modern tekne ile denizde geçirdiğim saatlere yönelik izlenimlerimi gelecek hafta paylaşacağım.

Kitap…

Amatör denizciliğimizin sembol ismi Sadun Boro’nun ‘Yeni Dünya’ya Yelken – Kısmet’in Atlantik ve Amerika Seyahati’ başlıklı kitap teknelerinizde mutlaka bulunmalı. Sakin bir koyda ruhunuzu o satırlarla dinlendirmek eminim ki sizlere de iyi gelecek. Sadun ve Oda Boro’yu bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Bu değerli eseri kitabevleri ve internet sitelerinde bulabilirsiniz.

Başsağlığı…

Altay Altuğ

Denizcilik camiamızın duayen ismi Kaptan Altay Altuğ’u ne yazık ki yitirdik. Başta ailesi olmak üzere Uzmar Uzmanlar Denizcilik ve Uzmar Tersanesi’nin tüm çalışanlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Kaptan Altay Altuğ, sektör için gerçekleştirdikleri kadar eğitime verdiği büyük destekle de her zaman saygıyla anılacak. Ruhu maviliklerde şad olsun.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Bir WordPress.com Sitesidir.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: