Dalgaların beyaz kelebekleri…

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/dalgalarin-beyaz-kelebekleri-6734246

(10.04.2022)

Hakan Atis

Denizin sesi ve güneşin sıcaklığıyla yaşam sevincimizi artıran yaz mevsimine doğru adım adım ilerliyoruz. Bu hafta yelkene başlamak isteyenler için öneriler paylaşacağım.

Karşıyaka sahilinde yürüyüş yaparken KSK’lı gençlerin İzmir Körfezi’nde salınan teknelerini ne zaman görsem aklıma ‘Beyaz Kelebekler’ gelir. 1960’ların ortasından itibaren yıldızlaşan ve üç üyeleri trafik kazası sonucu yaşamdan kopunca giderek zamana yenik düşen efsane müzik topluluğunu özlemle anarım. Çocukluğum onların şarkılarıyla geçti. Pikabımızda ‘Sen Gidince’ çaldığında coşkuyla eşlik ederdik. Hele bir de mahalle sinemamıza Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nun oynadığı filmler geldiyse değmeyin keyfimize. Rüzgar gibi geçen güzel yıllardı… Bugün, Beyaz Kelebekler’in esin kaynağı olduğu bir yazıyla sizlere merhaba diyorum.  Buluşma noktamız her zaman olduğu gibi elbette deniz ve yelken.  Son yıllarda bu alana yönelik ilginin artması sevindirici. Peki, ilk adım nasıl atılmalı ? Konuyla ilgili olarak eski milli sporcularımızdan Mustafa Onur Durak’la konuştum.

Yaşı yok…

Son sözümü baştan söyleyeyim. Yeter ki isteyin, bütün engelleri aşarsınız. Mustafa Onur Durak’ta (29) aynı görüşte. 2014 yılından bu yana yelkenli yatlarda profesyonel olarak yarışan ve eğitmenlik yapan deneyimli isim şunların altını çiziyor:’’ Başlangıç sınıfı olarak görülen teknelerde 3-4 yaşında yelkenciliğe adım atan çocuklara rastlayabiliyoruz. Genel olarak şunu söylemek mümkün, el göz koordinasyonu olan, tercihen yüzmeyi bilen 6-7 yaş aralığında çocukların başlayabilmesi için ideal bir spor. Optimist’te üst yaş sınırı 15.  Çok keyifli yarışlar yaşanıyor. Çocuklarda sorumluluk bilinci ve özgüveni artıran bir sınıf.  Takım ruhu ve disiplin gibi kavramlarla birlikte denizciliği de öğretiyor. 15 yaşından sonra sporcular fiziksel yetenekleri ve özelliklerine göre farklı sınıflara yönelebiliyor.’’

Yetişkinler için…

Mustafa Onur Durak, yelkenciliğin aslında her yaş için uygun olduğunu belirtiyor. Vazgeçme, erteleme, üşenme olarak formüle edebileceğim görüşlerini şöyle sıralıyor:’’ Yetişkinler de vakit ayırabildikleri her dönemde ilgilenebilir. Ülkemizde yelkenli yatlarda gerçekleştirilen sürecin öğretildiği kurslar bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde hata yapma korkusu geride bırakılıyor. İşler kötüye gitmeden önce muhtemel hataları düzeltebilecek bir eğitmenin varlığı da ekibi rahatlatıyor.’’

Yol haritası…

Yelken eğitimine başlamak için ilk adımı ADB (Amatör Denizci Belgesi) ve KMT (Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi) alarak yapabilirsiniz. Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın www.uab.gov.tr adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) tarafından önerilecek yelken eğitimi veren kurumlarda yapacağınız deniz pratikleriyle bu yolda ilerleyebilirsiniz.

İstanbul’da çocuklarınızı bu spora yönlendirmek veya kendiniz başlamak isterseniz FB Doğuş Yelken ve Galatasaray Yelken Şubesi ilk akla gelen kulüpler. Bunların yanı sıra özel çalışan eğitmenler bulabilirsiniz. Benim önerim Türkiye Yelken Federasyonu İstanbul Şubesi’nin 212. 270 40 80 no’lu telefonunu arayıp yetkililerin tavsiyelerini almanız yönünde. İzmir’e gelince… Karşıyaka Spor Kulübü,  Göztepe Yelken, Arkas  bu alanda ciddiyetle eğitim veren kurumlar. Türkiye’nin diğer kentlerinde yaşıyorsanız TYF’nin 312. 311 23 61 no’lu telefonunu arayabilirsiniz. 17 Nisan Pazar günü yeniden buluşuncaya kadar pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun. Teninizden denizin tuzu, yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.

Kitap…

Karadeniz, Adriyatik, İyon Denizi, Adalar Denizi’nin kuzey ve güney hattı boyunca yelken açmak isteyenler için harika bir başucu kaynağına sahibiz. Yazarının ismini yazmam yeterli olacaktır. Sadun Boro. Gerisi teferruat. Kısmet Deniz-Haşim Polat çifti Sadun ve Oda Boro’nun tecrübelerini günümüze taşıyor. Onları yürekten kutluyorum. Epona Yayıncılık:  212- 513 03 43

Dikkat…

Antalya’dan yazan okurumuz İzzet Ünlü, Kaleiçi Yat Limanı’ndaki 61 yıllık mendireğin altının boşaldığına dikkat çekiyor. Onarım işlemlerine başlanması için konuyu gündemde tutuyor. Zayıflamış bölümlerin istifli taş tahkimatı ile güçlendirilmesini ve acilen inceleme komisyonu kurulmasını öneriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sorunu en kısa zamanda çözeceğine inanıyorum.

Tekne…

Salgın sürecinde katamaran (çift gövdeli) teknelerin deyim yerindeyse yıldızı parladı. Bu sınıfın öncü markalarından olan Leopard, 2022 yazında Sail 42, 45, 50 modellerinin yanı sıra Power 46PC ve 53 PC ile dikkatleri üzerine çekecek. Bilgi edinmek isteyenler 530. 341 85 65 no’lu telefonu arayabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Bir WordPress.com Sitesidir.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: