
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/turk-romorkorleri-dunya-denizlerinde-6535670
(21.06.2021)
Hakan Atis
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden 1956 yılında mezun olan Kaptan Altay Altuğ’un 2005 yılında Şefik Kaan Altuğ ve Noyan Altuğ ile kurduğu Uzmar Tersanesi, denizcilik sektörünün küresel yıldızlarından biri haline geldi. Bugüne kadar dünyanın altı kıtasında 22’den fazla ülkeye 200’e yakın römorkör ihraç eden Uzmar Tersanesi, hali hazırda büyüklükleri 15 ile 100 metre arasında değişen çok amaçlı deniz araçları, römorkörler ve iş botlarının ihracatına devam ediyor.
Denizcilik sektörünün duayen ismi Kaptan Altay Altuğ (96), ülkemizin bu alanda gelişmesine öncülük eden kişilerin başında gelir. Uzun yıllar Denizcilik İşletmesi A.Ş’de görev yapan tecrübeli isim, Türkiye’nin ilk özel kılavuzluk ve römorkör şirketi olan Uzmar Uzmanlar Denizcilik şirketini kurarak 1993 yılında özel sektöre geçiş yaptı. Aradan geçen yıllarda kendisi gibi iyi birer denizci olan oğulları Kaan Altuğ ve Noyan Altuğ ile atılımlarını büyüttü ve dünyaya açıldı. Bu azim Uzmar’a geçtiğimiz yıllarda ‘World Fastest Tug Boat Builder/ Dünya’nın En Hızlı Römorkör Üretcisi’ ödülünü kazandırdı. Yüksek Denizcilik Okulu Güverte Bölümü mezunu Kaan Altuğ ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Noyan Altuğ, iştiraklerinde çalışan yüzlerce kişi ile birlikte günümüzde oldukça başarılı işlere imza atıyor. Bir başka deyişle babalarının hayallerini büyüterek geleceğe taşıyor. Denizcilik sektöründe Altay Kaptan denildiği zaman akla ilk gelenler tecrübe, güven, kalite oluyor. Uzmar’ı anlatmak için birkaç örnek vermem gerekirse, Aliağa Nemrut Körfez Bölgesi’nde kurdukları bakanlık lisanslı ‘Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Merkezi’ olası petrol sızıntılarına karşı 7/24 görev başında bulunuyor. Nemrut Körfezi’nin yanı sıra İstanbul Ambarlı, Hatay, İskenderun, Çanakkale Akçansa Limanlarında 30 deniz aracı, 31 kaptan pilot ve 350 tecrübeli takım üyesi ile gemilere her yıl otuz binden fazla manevra yaptırıyor. Altı kıtada 22’den fazla ülkeye çeşitli tipte deniz aracı ihraç ediyor. Bir başka deyişle dünya denizlerinde ‘Made in Turkey’ bayrağını gururla dalgalandırıyor. Sözün özü, denizcilik sektöründe ilklere imza atmanın gururunu taşıyan saygın bir kurum. Bu nedenle başarı öyküsü belgesel ve kitap haline getirilmeli. Altay Kaptan’ın hayatı gelecek kuşaklara aktarılmalı.
Yıldızlaşan Türkiye…

Gemi, römorkör ve yat yapımında dünya çapında işlere imza atan bir ülke haline geldik. Sektörün deneyimli isimlerinden Noyan Altuğ’da önemli bir fırsata dikkat çekiyor. IMO rakamlarına göre dünyada 300 grostonun üzerindeki römorkör sayısının 17.600 olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor ‘’ Bunların yaş ortalaması 23. Ancak teknolojik olarak geride kaldılar. Emisyon kurallarına uygunluklarını kaybediyorlar. Mesela biz, 2019’da dünyanın en önemli römorkör operatörlerinden olan SAAM firmasına Kanada’nın ilk IMO TIER III sertifikasına sahip römorkörünü teslim ettik. Bunu Türk mühendisliğinin kalitesi, sektörde yılların verdiği tecrübe ve ilerici teknolojileri barındıran üretim kabiliyetimiz sayesinde başardık. Yine aynı yılın ikinci çeyreğinde Robert Allen Ltd.’in Türkiye’de yapılan en büyük dizaynının inşasına başladık ve salgın koşullarına rağmen sorunsuz tamamladık. İki hafta önde El Salvador’da Güney Amerika’nın en önemli doğal gaz dolum tesislerinde kullanılmak üzere iki adet üstün özellikli römorkörü teslim ettik. Teknoloji alanında otonom gemiler üzerine ticari ve teknolojik olarak Ar-Ge ve yatırım da yapmaktayız. Şu anki dünya römorkör üretim kapasitesi denizlerdeki mevcut filonun gençleşmesine yetmiyor. Büyüyen pazardan pay almak için katma değeri yüksek ürünlere yönelmek lazım. Bu alanda yerli üretim payını artırabilirsek, otonom veya elektrikli römorkörler gibi gelişmelere yönelirsek bunu başarırız. Biz bu kapsamda ciromuzun yüzde 5-10 arasındaki kısmını Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Bizim için babamızın her zaman söylediği denizden kazandığımızı denize geri vermek temel bir prensip. Bu anlamda gençlerimizin gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarıyla aynı şartlarda eğitim görmesini önemsiyoruz.’’ Uzmar’ın denizcilik sektörüne yaptığı katkılar hiç kuşkusuz gelecek yıllarda artarak devam edecek. Bu yolda başarıları daim, yolları açık olsun.
AR-GE
Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ, gemi inşa sektöründe teknolojinin önemine dikkat çekerek görüşlerini şöyle ifade ediyor ‘’ Otonom gemiler üzerine hem ticari hem de teknolojik olarak Ar-Ge ve yatırım yapmaktayız. Otonom ve elektrikli gemilerin sektördeki payı artacak. Bu durum kıyıda kullanılan teknelerde başlayacak ve süreç içinde açık denizlerdeki ticari gemilere kadar yaygınlaşacak. Salgın süreci bunu hızlandırdı. Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından ERA-NET Cofund’un desteklediği AB Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik Programı MarTERA (Yeni Bir Çağ İçin Denizcilik ve Deniz Teknolojileri) çerçevesinde finanse edilen, Uzmar’ın Proje Koordinatörü olduğu AUTOPLAN projemiz var. Otonom olmasının yanı sıra çok daha verimli ve çevreye duyarlı bir kayıcı tekne tasarlamak ve üretmek için son hızla çalışıyoruz. 5-10 yıl içinde bu teknoloji yaygınlaştığı zaman bizim gençlerimizin buna sahip olması gerekiyor. Ülkemizde doğru bir denizcilik eğitimi ve otonom merkezi şart. Planlamalarımız devam ediyor. Kendi bünyemizde geliştirdiğimiz ERP ve SEM’i kullanarak toplandığımız veriler ışığında oldukça ilerleme kaydettik. Uzmar Technologies adıyla sürdürdüğümüz yazılım teknolojileri ve kurumsal kaynak planlamaları sayesinde de yüzde yüz verimli çalışan bir sistem geliştirdik.
Tarihçe…
1979 yılında İzmir Baş Kılavuz Kaptanı olarak kamudan emekli olan Altay Altuğ, uzun yıllar Aliağa Petrol Rafinerisi ve Çanakkale Akçansa Limanı’nda kılavuzluk hizmetleri verdi. 1993 yılında Ege Denizi’ndeki limanlarda bu ihtiyacı karşılamak için bir ilke imza attı. Denizcilik sektöründe ülkemizin kılavuzluk ve römorkörcülük okulu olarak kabul edilen Uzmar Uzmanlar Denizcilik Ltd.’i kurdu. Şirket günümüzde hizmet sahasını genişleterek İstanbul Ambarlı ve Hatay İskenderun Limanları’nda da hizmet vermeye başladı. Altay Altuğ, 2005 yılında oğullarıyla birlikte Kocaeli Serbest Bölgesi’nde Uzmar Gemi İnşa A.Ş’yi kurdu. Tersanelerini faaliyete geçirdi. Uzmar, günümüzde istasyon bazlı seri üretim yöntemi ile inşa ettiği modern deniz taşıtlarıyla Avrupa’nın önde gelen tersanelerinden biri olmayı başardı.
Bir Cevap Yazın