
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/bu-yaz-akliniz-adriyatikte-kalabilir-6539462
(27.06.2021)
Hakan Atis
Bir ülke düşünün, batısında Adriyatik, güneybatısında İyonya denizleri bulunsun. Doğal güzellikleri nedeniyle turizm için biçilmiş kaftan olsun. Ayrıca yaprak sarma, baklava, aşure, tarator başta olmak üzere Anadolu’ya ait birçok lezzete mutfaklarında bolca yer versin.
Turizm sektörünün gelişmesi için son yıllarda vergi indirimleri ve çeşitli devlet teşviklerini hayata geçiren Arnavutluk, denizciler için cazip bir ülke olma yolunda ilerliyor. Sazan Adası, Grama Koyu, Saranda ve Vlora kentleri başta olmak üzere birbirinden güzel demirleme alanlarına sahip ülkeye daha fazla sayıda Türk yatçının gelmesi hedefleniyor. Ülkede son yıllarda otel ve tekne turizmi alanlarında önemli adımlar atılıyor. Örneğin özel sektör yatırımlarının önünü açmak için vergiler yüzde 20’lerden yüzde 6’lara indirildi. Otelcilik, sportif balıkçılık, tekne imalatı ve tarım turizmi alanlarında yüzde 50’lere ulaşan oranlarda AB fonları da dağıtılıyor.
Arnavutluk sakin koyları ve şahane lezzetleriyle Adriyatik’in yükselen yıldızı
Rehber eşliğinde
Arnavutluk denilince aklıma Klodian Gjikondaj geliyor. İstanbul’da Heybeliada Deniz Lisesi’ni ardından Tuzla’daki Deniz Harp Okulu’nu bitirmiş çekirdekten yetişme bir kaptan o. İki ülke arasında denizcilikle ilgili konuların geliştirilmesi için fahri konsolos gibi çalışıyor. Konumuz mavilikler olunca Adriyatik’in yükselen yıldızını onun rehberliğinde keşfetmek kaçınılmaz oluyor. Ancak önce bir hatırlatma yapayım: THY ile İstanbul’dan Tiran’a doğrudan uçarak zaman kazanmanız ve tekne kiralamanız da mümkün. Saranda, Himara, Vlore, Durres ve Shengjin limanlarında gulet, motoryat veya yelkenli kiralama olanağı sağlıyor. Ayrıca her türlü tamir, bakım onarım, alan transferi, acil durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılması, tekne altı için dalgıçlık ve günlük tur konularında hizmet sunuyor. Yakıt ikmali, gümrük ve emniyet kurumlarında izlenmesi gereken yasal işlemler için de profesyonel destek veriyor. Yelkenlisinin haftalık ücreti 35 bin lira. Sekiz saat kiralamak isterseniz kişi başı 160 lira. Bilgi için: (00355 69 644 6313)
Vlora kenti başta olmak üzere Sazan Adası, Grama, Gjipe, Porto Palermo, Karaburun ve Kakoma koyları ile Saranda Limanı ülkenin gözde yerleri. Diyelim ki İstanbul’dan hareket edeceksiniz; şöyle bir rota izlemeniz yeterli: İlk gece Çanakkale’de demirlemeniz gerekiyor. Daha sonra Yunanistan sularında Lavrio, Pelagia, Zakintos veya Parga uğrak yerleriniz olabilir. Arnavutluk’taki varış limanınız diyelim ki Vlora olsun. Yaklaşırken 12’nci kanaldan liman başkanlığını anons etmeniz yeterli. Turizm acentesiyle çalışmanız gümrük ve pasaport işlemlerinizi hızlandıracak önemli bir faktör. Unutmadan söyleyeyim; Türklere vize uygulaması yok. Ülkeyi denizden keşfetmeye ara verdiğiniz zaman Himara, Gjirokastra, Berati, Fier’de birbirinden lezzetli ızgara çeşitleriyle kendinizi ödüllendirebilirsiniz. İsterseniz balık yemekleri de hayli bol. Bundan sonrası keyifli bir tatil için sizlere kalmış. Pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.
BİLGİ

Marmaris Uluslararası Yat Kulübü (MIYC) Genel Kurul’unda başkanlığa Zafer Öznur seçildi. MIYC, çalışmalarını Erol Algül’ün komodorluğunda sürdürecek. Görev dağılımı: Metin Çakır (Viskomodor), Halit Metin Kesgin (Sayman), Serap Akarsu (Genel Sekreter); üyeler Doğukan Kandemir ve Uğur Çolak. Başarılar diliyorum.
LEZZET

Enginar sevenler için akla gelen ilk isim olan Çeşme’de Ersin Güvercin’in doğal yöntemlerle hazırladığı enginar reçeli ve suyu çok ilgi görüyor. Ildır köyüne yolu düşenler, (532) 621 20 42 no’lu telefondan kendisine ulaşabilir. Enginar sevenler için akla gelen ilk isim olan Çeşme’de Ersin Güvercin’in doğal yöntemlerle hazırladığı enginar reçeli ve suyu çok ilgi görüyor. Ildır köyüne yolu düşenler, (532) 621 20 42 no’lu telefondan kendisine ulaşabilir.
KİTAP

Salgın kısıtlamaları 1 Temmuz itibarıyla sona eriyor. Tekne sahipleri veya tekne kiralamak isteyenler için usta denizci Ali Boratav’ın “Mavi Yolculuk Rehberi’ başlıklı kitabını öneriyorum. Denizler Kitabevi: (212) 249 88 93.
Bir Cevap Yazın