
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/yat-dunyasi-cannesda-boy-gosterdi-6620349
(17.10.2021)
Hakan Atis
Avrupa’nın gözde yat fuarlarından Cannes Yachting Festival, geçen ay Fransa’da düzenlendi, ancak yankıları sürüyor. D Marin Türkiye Operasyon Direktörü Onur Ugan, fuarın müdavimlerinden. Bu yıl da ilginin yoğun olduğunu belirten sektörün deneyimli ismi, teslim tarihlerini 2025’e uzatan firmalar olduğunu söylüyor.

Fransa’nın güney sahilinde yer alan Cannes için Avrupa’nın sinema ve yatçılık başkenti denilebilir. Bu nedenle koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl gerçekleştirilemeyen Cannes Yachting Festival (CYF) bu sene yoğun ilgiyle karşılandı. 550 katılımcı, 5 ile 50 metre arasında değişen 600 tekne, yat, motor yat ve mega yat eylül ayında düzenlenen fuara renk kattı. Numarine, Trio, Sirena Marin başta olmak üzere birçok Türk firması da uluslararası arenada beğeni uyandırdı.
D Marin Türkiye Operasyon Direktörü Onur Ugan’a göre, İtalya’dan İngiltere’ye, Türkiye’den Almanya’ya kadar her ülke adeta kendi şovuna imza attı. Vieux Port ve Port Canto Marinaları’nda gerçekleştirilen uluslararası etkinliğin her açıdan önemli olduğunu vurgulayan Ugan, şu bilgiyi veriyor: “Son yıllarda mega yatlara ve katamaranlara ilgi arttı. Ancak diğer motor yatlar ve yelkenlilerde de teslim tarihleri gittikçe uzamış durumda. Özellikle mega yatlarda 2025 yılına gün veren firmalar var. Bu da stokların bittiği ve kızağa henüz konulmamış teknelerin bile satıldığı anlamına geliyor.”
Sektörün sorunları…
Türkiye’de de lüks yatlara ve teknelere olan ilgi giderek artarken marina sektörünün sorunları da gündemden düşmüyor. Onur Ugan’a bu alanda yaşanan üç temel problemi sordum. Artan maliyetlere dikkati çeken deneyimli isim, görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Kira ve işletme maliyetleri son yıllarda çok arttı. Buna paralel yabancı yatçı sayısında azalma yaşanıyor. Gerek jeopolitik gerek salgın nedeniyle yaşanan seyahat engelleri dolayısıyla yabancı tekne sahibi sayısı ve oranı, geçmiş yıllarla karşılaştırılamayacak oranda azaldı. Bir başka sorun da yatçılık alanlarının daralması. Son yıllarda kıyılardaki yapılaşma artışı, yatçıların deniz turizmini seçerken en büyük etkenlerinden biri olan sakin ve bakir koyların sayısında azalma meydana getiriyor. Ancak kıyılarımızı planlı ve bilinçli kullanırsak deniz turizminin ülkemize kazandırdıkları artacaktır.

Bunu gerçekleştiremez, denizlerimizi ve kıyılarımızı koruyamaz, çevre kirliliğine çözümler bulamazsak büyük fırsatları kaçırmış olacağız. Oysa rakiplerimize göre hizmet kalitemiz, yeni tesislerimiz ve mevsim koşulları gibi büyük avantajlarımız bulunuyor. Örneğin, deniz turizminde sportif balıkçılık, yelken ve yarış turizmi, kürek, sörf ve dalış gibi potansiyel alanlarımız var”.

Sevgili deniz dostları Mersin-İskenderun arasındaki güzel koylarımızı ve Karadeniz’i yat turizminde cazip hale getirmeliyiz. Bunu ayrıntılı yazacağım. Gelecek pazara kadar pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.
Yenileme…

İstanbul’un kent içi deniz ulaşımında 2009’a kadar hizmet veren “Fenerbahçe Vapuru”, İBB tarafından Haliç Tersanesi’nde yenilendikten sonra Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye devam edecek. Konuyla ilgili protokol, müzenin kurucusu Rahmi M. Koç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında imzalandı. Uğurlu olsun.
Kitap…

M.Ö. 2 bin sonlarından itibaren Güneybatı Anadolu’da iz bırakan Karialılar, Homeros’a göre Troya’yı Yunanlara karşı savunmaya gelen varlıklı kavimler arasında da başı çeker. Oliver C. Henry ve Ayşe Belgin Henry imzasıyla çıkan “Karialılar”, tarihe meraklı okurlar için. Yapı Kredi Yayınları satış noktalarında bulabilirsiniz.
Başarı…

Millî sporcumuz Viktoria Zeynep Güneş, Budapeşte’de düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası’nda 200 metre kurbağalamada altın madalya kazandı. Bir diğer güzel haber de Portekiz’den. CMAS Sualtı Görüntüleme Dünya Şampiyonası’nda Eser Paşa, yaratıcı kategoride dünya şampiyonu oldu. Her ikisini ve emeği geçenlerin tümünü kutluyorum.
Bir Cevap Yazın