
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakan-atis/sari-kayikla-dunya-turu-6699288
(13.02.2022)
Hakan Atis
Geçen yıl Haziran ayında Kaliforniya’dan demir alan Erden Eruç, Pasifik Okyanusu’nda bulunan Mariana Adaları’nın en büyüğü Guam’a yaklaşıyor. Asya’da karaya çıkarak yoluna bisikletle devam etmeyi ve sponsor bulursa dünyanın damı Everest’e tırmanmayı hedefleyen Eruç, cumhuriyetin yüzüncü yılında Türkiye’den geçecek.

Deneyimli isim, birkaç ay içinde Büyük Okyanus tarihinde kıtadan kıtaya (land to land ) ve batıdan doğuya geçişi gerçekleştiren ilk sporcu ünvanını alacak. Bugüne kadar 15 dünya rekoruna imza atan Erden kaptan, şu günlerde okyanusların en derin yeri olan Mariana Çukuru’ndan kürekle geçiyor. ‘’Hayatta örnek aldığım kişi babamdır. Onun zorluklardan yılmayan, kararlı ve mücadeleci kişiliği yaşantıma yön verirken ilham aldığım en önemli motivasyon kaynağım oldu’’ Bu sözler Türkiye’nin dünya çapında başarılara imza atan ilk keşif sporcusu Erden Eruç’a ait. Şimdi onun heyecan dolu dünyasında hızlı bir yolculuğa çıkıyoruz. Hazır mısınız ?

Coşkuyla söylenen marşlar, gece yarısı aşılan uzun ve zor parkurlar, kar, soğuk, dağ, bayır dinlemeyen komandolarımızın sergilediği demir gibi duruş esin kaynağı oldu. Doğa ile uyumlu yaşama ve sınırları zorlama isteği yüreğine çocukluk yıllarında düştü. İlkokul üçüncü sınıfa kadar Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda büyüyen, Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi Emekli Tuğgeneral Cemal Eruç’un oğlundan söz ediyorum. Bir başka deyişle bugüne kadar üç okyanusu kürekle aşan tek keşif sporcumuz olan Erden Eruç’tan.

Örnek aldığım kişi dediği babasıyla birlikte 11 yaşında Erciyes’in zirvesine tırmanan, dünya edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından Jean de la Fontaine’nin masallarından ilham alan sınır tanımaz bir gezgin o. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 1983 yılında mezun olan Erden kaptan, 1986 yılında doktora yapmak için ABD’ye gitti. Daha sonra da yaşamını orada sürdürmeye karar verdi. İş Psikoloğu olan eşi Nancy ile mutlu bir evliliği var. Hayatını dünyayı kas gücüyle keşfetmeye adayan ünlü gezginimiz şu günlerde Pasifik Okyanusu’nda bulunan Guam’a yaklaşıyor. Büyük bir ihtimalle sizler bu satırları okurken hedefine varmış olacak.
Sponsorlar…

Mavi yürekli dostumuzun ana sponsoru ICRYPEX. Ikaros & Partners kendisine destek olan bir diğer kuruluş. Ancak bu seyahat oldukça yüksek bütçe gerektiriyor. Göklerdeki gururumuz THY için harika bir tanıtım fırsatı aslında. Dilerim kaçırmazlar. Erden Eruç’un başarıyla devam eden seyahatinin sessiz bir tanığı var. Adını ‘Sarı Kayık’ koyduğu 7.1 m uzunluğunda, 1.9 m genişliğinde, 3 mm kontrplaktan ibaret sade deniz taşıtı onun yol arkadaşı. Okyanusa açılmadan önce küresel konumlandırma sistemi, telsiz, yön bulma cihazı, acil durum konum bildirme cihazı ile donatıldı. Dalgaların etkisini dengelemek için kürek kızağı ve oturak altında 100 litre su bulunuyor. Bu nedenle devrilse bile hacıyatmaz gibi yeniden doğrulabiliyor.
Zorlu seyahat…

Usta denizcimizin okyanus geçişi sırasında dalgalar nedeniyle bazen kürekleri kırıldı. Onları elinden geldiğince pratik yöntemlerle tamir etti. Macera dolu bu seyahatin ana kahramanı olan Erden kaptan, hayat tecrübesinin getirdiği bilgelikle etrafında gelişen olaylara soğukkanlılıkla yaklaşıyor. Altı aydır denizde olan keşif sporcumuz düşüncelerini şöyle özetliyor: ‘’Demir aldığım günden itibaren aştığım mesafe yaklaşık 5900 mil. İşler yolunda giderse 12-13 Şubat gibi Guam’a varmayı planlıyorum. Ardından Çin’de karaya çıkıp bisikletle yola devam edeceğim.

Not defterimde Everest’e tırmanmak ilk sırada yer alıyor. Gelecek yıl Gürcistan-Rusya sınırında bulunan Elbrus’un zirvesine çıkmayı hedefliyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında mutlaka Türkiye’den geçeceğim. Daha sonra yol haritam Lizbon’a uzanacak. Orada tekrar denize açılacağım. Atlantik’i kürekle aştıktan sonra 6.962 metre yüksekliği ile Güney Amerika’nın en görkemli dağı olan Arjantin’deki Aconcagua’ya tırmanacağım. Seyahatim başladığım yer olan ABD’nin batısında ki Crescent City’de sonlanacak. ’’ Erden Eruç, doğanın insanları olgunlaştırdığına inanan usta bir keşif sporcusu. Kendisini heyecanla takip eden kitleler için düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: ‘’ Yolculuklarımda doğayla iç içe yaşadığım sade hayat sayesinde yaşama dair neden sonuç ilişkisini çok daha kolay çözdüğümü görüyorum. Öze ulaşmanın tek yolunun yalınlaşmak olduğuna inanıyorum. Bu yolculuklar insanı bilgeleştiriyor. ’’
Yaşadıklarından kesitler…

Keşif sporcumuzun deyişiyle ‘Sarı Kayık’ olarak adlandırılan deniz taşıtında ağırlık ve diğer faktörler nedeniyle tuvalet bulunmuyor. Amatör denizcilerin sert havalarda daha az yalpaya düşmesini sağlayan deniz demiri, Erden kaptanın kullandığı seyir yöntemleri arasında bulunuyor. Deneyimli isim şu günlerde dünyanın en derin yeri olan 10.984 metrelik Mariana Çukuru’nu kürekle aşmak üzere. Japonya ile Endonezya arasında bulunan bu alanın uzunluğu 2.542, genişliği 69 km. Önemli bir ayrıntı daha aktarmak istiyorum. ABD Donanması, şu günlerde Guam çevresinde tatbikat yaptığı için Erden Eruç, deniz demiri kullanarak seyir hızını bilinçli olarak azaltıyor.

Böylece tatbikat nedeniyle askeri bölge ilan edilen sahadan olabildiğince uzak duruyor. Seyahati sırasında doğal olarak korkutucu misafirleri de oluyor. Köpek balıkları dümen suyunda daha rahat yol aldıkları ve kayığın karinasında (teknenin su hattının altında kalan bölümü) gezinen balıkları kolayca avladıkları için zaman zaman usta denizcimizin çevresinde dolanıyor. Kendisi 16 Ocak 2022 tarihinde tsunami adı verilen dev dalga kümesiyle de karşılaştı. Ancak okyanusta ve hayli açıkta bulunduğu için kıyıya yakın yerlerde olduğu gibi zarar verici etkiyle karşılaşmadı. Çünkü bu dalga serisi yıkıcılığını kıyıya yaklaştıkça gösteriyor. Böylesine zor ve uzun deniz seyahatlerinde kişisel temizlik konusu elbette önem kazanıyor. Erden kaptan, temiz su ihtiyacını denizden arıtma yöntemiyle karşılıyor. Ancak günlük üretim limiti oldukça sınırlı. Üzerine yapışan tuzları kesinlikle uzak tutmak zorunda. Çünkü uzun süre durması halinde ciltte yaralar açıyor. Bu nedenle ıslak bezle sık sık vücudunu siliyor. Beslenmesine gelince. Sanıldığı gibi sürekli olarak balık tutarak beslenmiyor. Genellikle kayığının güvertesine düşen uçan balıkları yiyor. Onun dışında gıda ihtiyacını toz haline getirilmiş yemeklerden karşılıyor.
Destek olunmalı…

Erden Eruç, okyanuslarda, dünyanın en yüksek dağlarında ve zorlu parkurlarında ülkemizi başarıyla temsil ediyor. Bu uğurda nice tehlikelere göğüs geriyor. Yine de yaşadıklarını olgunlukla karşılıyor. Hayata pozitif ve sakin yaklaşıyor. Gelecekte aşacağı zorlu etaplar için kendisine sponsor olmak isteyenler sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kurabilir. Şu günlerde modemi bozuk ve sağlıklı iletişim kurmak neredeyse imkansız. Guam’da cihazı onaracak veya yenileyecek. Bu nedenle sosyal medya hesaplarını not etmenizde yarar var. Twitter @ErdenEruc , https://www.facebook.com/ErdenErucKaslaGit/, Instagram’da adını yazmanız yeterli. Başarılı keşif sporcumuza fotoğraf arşivini bana açtığı için teşekkür ediyorum. Yakında kitabı çıkacak. Merakla bekliyorum. Vakti geldiğinde sizlerle paylaşacağım. Pruvan neta, rüzgar kolayına olsun Erden kaptan. Seninle gurur duyuyoruz. Değerli okurlar gelecek hafta yat turizminde 2022 yılına yönelik beklentileri paylaşacağım. Esen kalın.
Bir Cevap Yazın